TEKAČI, KAKO KAJ VAŠA LIMFA?

Prihranite 50%! Namesto 50€ plačajte 25€! Pridite v dvoje, saj je cena enaka! Samo do konca aprila!

Limfna drenaža je priporočljiva za vsakogar! Trenutno pa je predvsem aktualna za tiste, ki vas podplati radi zanesejo na dolge tekaške izzive…

Limfni sistem izvaja enega od ključnih telesnih procesov za zdravo življenje in tudi za športne rezultate. Limfni sistem je obsežna mreža organov in tkiv, ki skupaj odvajajo odpadne snovi in se borijo proti bolezni s potiskanjem limfne tekočine – polno belih krvničk, znanih kot limfociti. Limfociti se aktivirajo v trenutku, ko bezgavke odkrijejo potencialno škodljiv virus ali bakterije v krvi. Sprožijo protitelesa, ki uničujejo škodljive organizme in ustavijo širjenje okužb. Verjetno ste že imeli kdaj otečene bezgavke, boleče otekline v vratu, dimljah ali pazduho … zdaj veste zakaj.

Limfni sistem pomaga telesu odstraniti odpadke iz poškodovanih tkiv. Ker kri oskrbuje celice s hranilnimi snovmi, postanejo nekatere nasičene s strupenimi odpadki, medtem ko se čista kri vrne v vaš venski sistem se odpadki izločijo v limfni sistem. Od tod naravni gibi telesa potiskajo limfo skozi vaše telo v vozlišča, kjer se lahko filtrirajo in sčasoma ponovno vstopijo v krvni obtok skozi posebne žile na vratu.

Težave se pojavijo, da lahko limfni sistem včasih postane blokiran ali drugače omejen, kar zmanjšuje njegovo učinkovitost. To še posebej velja za naporno vadbo, kot je dolg maraton, ali kot posledica operacije ali poškodbe. Pri tej tehniki naprava izvaja ritmične sekvenčne gibe in nežen do srednji pritisk, ki dobesedno črpa limfo vzdolž njene naravne poti, s tem razbije zastoje in pomaga odpraviti toksine iz telesa, kar izboljša tako obtočni kot imunski sistem.

Za tekače je limfna drenaža še posebej ugodna. Razen očitnih koristi znižanega časa okrevanja in izboljšanega delovanja imunskega sistema, lahko terapija poveča tudi vaše zaloge energije in vzdržljivost, kar vas napaja skozi zadnje kilometre. Mnogi tekači so opazili znatno povečanje moči dan po limfni drenaži, zaradi česar je še posebej koristna kot del programa priprav na tekmo. Prav tako vam lahko pomaga upravljati anksioznost pred tekmo in lahko celo izboljša prebavo in izločanje, kar je nujno za tekače na daljavo.

Skratka, pravilno delovanje limfnega sistema vam bo pomagalo, da se boste počutili dobro in zdravo, z imunskim sistemom, ki je pripravljen na boj z vsakodnevnimi izzivi. Če je limfni sistem počasen, vas lahko oslabi, zaradi česar ste utrujeni in šibki, nagnjeni k boleznim in okužbi. Torej, če se počutite oslabljeno ali če iščete odličen način, da si pridobite prednost, je morda čas, da preskusite o čem govorimo in si rezervirate termin.