DOLGI-COVID

Se tudi ti soočaš z neprestano utrujenostjo?

- KRONIČNA UTRUJENOST

- MIGRENE

- TEŽAVE S KONCENTRACIJO

- ZADIHANOST

- OBČUTEK MEGLE V GLAVI

- NESPEČNOST

- PANIČNI NAPADI

- BOLEČINE V MIŠICAH

- IZPADANJE LAS

Eden od možnih razlogov je, da imate t.i. DOLGI COVID (post-COVID), tudi, če je bil sam potek bolezni blažji!

 

Znanstveniki ugotavljajo, da do dvakrat toliko žensk mlajših od 60 let trpi za posledicami dolgega COVIDA.

 

V Veliki Britaniji ocenjujejo, da bi lahko za dolgim covidom trpelo celo dva milijona ljudi. In v večini primerov sploh ne vedo za kaj gre in za kaj se tako počutijo.

 

Resnost opaženih simptomov in vpliv na kakovost življenja sta velika. Mnogi bolniki ne morejo delati (bodisi v fizičnih ali pisarniških vlogah), voziti, sodelovati pri svoji običajni telesni dejavnosti ali pa sodelovati s svojo družino na način, kot bi si želeli. Možnosti zdravljenja, ki so na voljo za takšne ljudi s hudimi simptomi dolgega COVID-a, so omejene, z zelo malo intervencijskimi možnostmi.

 

V univerzitetnih bolnišnicah Coventry in Warwickshire NHS Trust so ustanovili namensko kliniko, ki jo vodijo zdravniki, za paciente, ki imajo dolgotrajno utrujenost, povezano s COVID-om.

V klinični raziskavi, ki so jo izvedli z uporabo 10 zaporednih hiperbaričnih terapij poročajo o statistično in klinično pomembnih izboljšavah celotne ocene utrujenosti in številnih kognitivnih področij. Izračunane mere velikosti učinka so velike, kar kaže na znatno izboljšanje. To so pomembne ugotovitve, ki kažejo na pozitiven učinek hiperbarične kisikove terapije na običajne dolgotrajne simptome utrujenosti in "možganske megle", povezane s COVID-om. Ti rezultati se ujemajo s kliničnimi in kvalitativnimi opazovanji bolnikov, ki so sodelovali v raziskavi, od katerih mnogi poročajo, da so se njihova življenja spremenila.

 

Mehanizem dolgega COVID-a je še vedno negotov. Ena od možnih hipotez je, da so najrazličnejše spremembe, ki so značilne za dolgi COVID, posledica dolgotrajne tkivne hipoksije, se pravi pomanjkanja kisika v tkivu. S tem bi tako pozitivni učinek HBOT bil logičen, saj ta terapija s svojimi mehanizmi poveča količino kisika v krvi za 8-9 krat.

Ob redni uporabi in 10 zaporednih terapijah povišana količina kisika daje telesu možnost da se regenerira.

 

Vir: študija narejena v bolnišnici Coventry in Warwickshire NHS Trust


Resnična zgodba osebe, ki je trpela za hudimi posledicami dolgega COVID-a, ter našla rešitev z hiperbarično kisikovo terapijo